25 de febrer 2012

The fantastic flying books


Aquest cap de setmana es lliuraran els premis Òscar. Una de les pel·lícules nominades és La invención de Hugo, dirigida pel conegudíssim Martin Scorsese. Concretament, opta a onze nomnacions, entre les quals hi ha la de millor pel·lícula! La història s'inspira en el llibre The invention of Hugo Cabret, escrit per Brian Selznik l'any 2008. Una altre llargmetratge que també parteix d'un original en paper és Arrugas, que, tot i ser preseleccionada, finalment no optarà als Òscar. En aquest cas, es basa en una novel·la gràfica (un gènere en alça) de Paco Roca, el qual va obtenir el Premi Nacional de Còmic l'any 2008.

No descobreixo res dient que el cinema s'inspira sovint en la literatura. Ja ho sé. De vegades la influència és a la inversa. També sé que ho sabeu. Així doncs, en aquest cap de setmana en què literatura i cinema s'uneixen, em sembla encertat fer-me ressò del curtmetratge d'animació The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore, que parla de la passió pels llibres i de la vida que poden aportar en circumstàncies adverses. I tot això, protagonitzat per un personatge que s'inspira en Buster Keaton. Dediqueu-vos quinze minuts i gaudiu-ne. Val la pena.





2 comentaris:

Dona invisible ha dit...

Molt bonic, m'ha agradat força.
Literatura i cinema es retroalimenten, sí. Però em sembla que els llibres i les pel·lícules s'han de valorar dins el seu gènere... Ho dic perquè sempre s'acostuma a afirmar que "el llibre és millor que la pel·lícula"...
Gràcies per compartir el vídeo!

LaMirandolina ha dit...

Estic d'acord amb tu: el cinema és el cinema i la literatura és la literatura. Potser per això existeix el premi al millor guió adaptat... Suposo, però, que sempre s'ha tendit a pensar que el llibre era millor perquè era el primer a què el públic accedia i això creava un cert grau de satisfacció en el lector. Si la pel·lícula no aconseguia la mateixa satisfacció (i entenc que era difícil aconseguir-ho perquè perdia, per exemple, l'efecte sorpresa del llibre), semblava que la versió cinematogràfica era pitjor. Ara potser canviarà. Segurament hi ha històries que arriben abans al públic a través de les pel·lícules; després, potser, l'espectador esdevindrà lector i potser dirà allò de "la película és millor que el llibre".